Börsnedgången fördjupas

Erik Simander/TT: Börsen faller efter hökaktig räntebana från USA:s centralbank. Arkivbild.

Bland sänkena hittar man verkstadstungviktare som Sandvik och Alfa Laval, ned med 2,5 respektive 2,4 procent.

Andra förlorare bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index är molntjänstföretaget Sinch och fastighetsbolaget SBB, som faller 4,3 respektive 3,5 procent.

Högsta Fed-räntan sedan finanskrisen

Storbanker som Nordea och Handelsbanken bromsar fallet med kursuppgångar på 1 respektive 0,2 procent.

Börsfallet ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och kommer sedan börserna på Wall Street vänt kraftigt nedåt i onsdags.

Nedgången följde på det att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde räntan till den högsta nivån sedan finanskrisen. Marknaden reagerar dock främst på att Fed signalerar att det ser ut att krävas fortsatta ovanligt stora räntehöjningar den närmaste tiden – trots att Fed sedan i somras levererat tre så kallade trippelhöjningar på 75 punkter (0,75 procentenheter) i rad för att få bukt på inflationen.

Inför börsöppningen har byggkoncernen Skanska presenterat en miljardorder i USA. Aktien backar dock med 2 procent.

Kronan tar stryk

Securitas-aktien går mot strömmen och rusar uppåt med 8,3 procent efter det att säkerhetskoncernen under onsdagskvällen presenterat preliminära siffror för perioden juli–augusti 2022 inför en nyemission. Av rapporten framgår att försäljningen ökade jämfört med samma period i fjol och att rörelsemarginalen stärkts.

Kronan – en slagpåse på valutamarknaden i år – fortsätter att ta stryk i räntefrossan och den våg av geopolitisk oro som sköljt över världen sedan Vladimir Putin upprepat hot om att använda kärnvapen och gett order om mobilisering av 300 000 soldater i den ryska reserven.

Mot dollarn har ett nytt historiskt bottenrekord för kronan noterats under natten, med en kurs som snuddade vid 11:14 kronor per dollar. Vid klockan 14.30 kretsar kursen kring 11 kronor. Det tidigare bottenrekordet från 2001 låg på 11:04 kronor per dollar.