Dyster september på börsen

Richard Drew/AP/TT: New York-börsen har precis som många andra aktiemarknader upplevt en dyster utveckling. Arkivbild.

Nedgången på Stockholmsbörsen för september månad är vid 14-tiden 9,1 procent. Och det följer trenden för i år. Hittills har alla månader utom en, juli, varit röda under 2022. Något som är unikt, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Vi är inte så långt ifrån utvecklingen under finanskrisen 2008. En så här stor nedgång i september har vi inte sett sedan september 2008. Det var då Lehman Brothers föll vilket skickade chockvågor över världens finansmarknader.

Fler säljer

På Avanza har man under september månad sett att det varit fler försäljningar än köp av aktier, för första gången i år. Nicklas Andersson tror att det beror på att många är oroliga för hur börsen utvecklar sig. Nu är det dock läge att köpa, hävdar Nicklas Andersson:

Om man vill optimera sina pengar på börsen, då höjer man sitt sparande nu. Historien är mycket tydlig på den punkten.

Den här marknaden är en bra påminnelse om att det är viktigt med rätt pengar på rätt plats, enligt Nicklas Andersson. För småsparare är börsen till för pengar som man vill använda på lång sikt, anser han.

Korta pengar, som pengar till ett bröllop eller en kontantinsats, de har inget på börsen att göra. Har man haft det, då får man bita i det sura äpplet nu.

Det kan också vara läge att skaffa sig en buffert, om man inte har det, eller öka sin buffert för att ha mer marginal inför tuffare tider, enligt honom.

Om man får ont i magen i ett sådant här läge behöver man fundera på, hur mycket pengar behöver jag utanför börsen för att jag inte ska få ont i magen? Om jag behöver en buffert som är dubbelt så stor, se till att skaffa det då.

Tufft för sällanköpshandeln

I dagarna släpper många bolag sina delårsrapporter för kvartal tre. De bolag som kommer ha det tuffast är sällanköpshandeln och energislukande bolag, tror Nicklas Andersson.

Det är de som påverkas mycket. Bankerna har nog klarat sig bäst eftersom de gynnas lite grann av stigande räntor.

Även fastighetsbolagen har haft ett skakigt år, med en nedgång på 56 procent.

Kommer vända så småningom

Under finanskrisen 2008 vände börsen med besked den 27 oktober, knappt en och en halv månad efter det största raset det året, efter Lehmann Brothers fall.

När vändningen kommer den här gången är svårt att sia om, säger Nicklas Andersson.

Det är mycket stök på börsen nu. Vi har inflation, hög ränta, energikris och krig i Ukraina. Det räcker med att något blir lite, lite bättre för att vi ska få se en återhämtning på börsen.

Det som är viktigt för att det ska bli en ljusning på börsen är att man har passerat inflationstoppen och att räntor bromsar in, säger han.

När vi går in i 2023 kan vi unna oss att blicka bort mot 2024 och där är det förhoppningsvis bättre. Man ska komma ihåg att det är som mörkast innan det ljusnar.