Danske Bank: Trippelsmocka väntar hushållen

Lars Pehrson/SvD/TT: Ingen muntergök. Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom, målar upp en dyster prognos. Arkivbild.

Varje ny konjunkturrapport som prognosmakarna nu vaskar fram blir bara mer och mer negativ. Danske Banks senaste tillskott är inget undantag, tvärtom är det en av de mer negativa.

"Vi ser en giftig cocktail av tre ekonomiska chocker som träffar både svenska företag och hushåll med full kraft de kommande månaderna", skriver bankens chefsekonom Michael Grahn i en kommentar till rapporten.

Den tuffaste för hushållen är de fallande reallönerna, det vill säga att inflationen är mycket högre än årets lönepåslag. Det gräver hål i plånböckerna.

Som en effekt faller konsumtionen och sedan är hela lågkonjunkturspiralen i gång där företagen får mindre att göra med uppsägningar som följd och stigande arbetslöshet, som i sin tur gör att konsumtionen faller ytterligare och så vidare.

Nästa år faller svensk BNP med 1,4 procent, en osedvanligt dålig siffra. Arbetslösheten stiger samtidigt till 8,2 procent i snitt, från 7,4 procent i år, enligt bankens prognos. Det enda positiva är att inflationen bedöms toppa under senhösten på runt tio procent för att sedan falla kraftigt under 2023, ner till nivåer runt två procent mot senare delen av nästa år.