Sparkad Twitterpersonal ombes återvända

Lea Suzuki/AP/TT: Twitters högkvarter i San Francisco. I fredags sparkade företaget tusentals anställda. Redan nu ombeds tiotals av dem att återvända till jobbet. Arkivbild.

Världens rikaste man Elon Musk har som bekant satt sprätt på motsvarande närmare 500 miljarder kronor för att håva in Twitter i vad som får anses vara årets mest omtalade affär.

Först på dagordningen var att sparka stora delar av företagets högsta ledning. I fredags följde massuppsägningar av den övriga personalstyrkan.

Enligt flera amerikanska medier sades runt hälften av företagets 7 500 anställda upp på ett bräde. I Indien har 90 procent av företagets drygt 200 anställda fått sparken, rapporterar Bloomberg.

Men redan nu har företaget, enligt nyhetsbyrån, vänt sig till tiotals sparkade anställda och bett dem återvända till jobbet.

En del av dem uppges ha sparkats av misstag. Andra fick gå innan ledningen insåg att deras kompetens trots allt kan behövas i bygget av Musks "nya" Twitter.

Verifiering oroar

På lördagen introducerades även en ny version av premiumtjänsten Twitter Blue där användaren, mot en avgift på åtta dollar, får sitt konto verifierat med en blå bock.

Enligt CNN och New York Times skjuts dock lanseringen upp till efter det amerikanska mellanårsvalet, som hålls på tisdagen.

Tidigare har offentliga personer kunnat ansöka om att få sina konton verifierade utan kostnad – efter att ha bekräftat sin identitet.

Användare och Twitteranställda har uttryckt oro över att konton som verifierats genom betalning ska användas av personer som utger sig för att vara exempelvis politiker för att sprida desinformation inför valet.

Flera Hollywoodkändisar med befintliga verifierade konton har retfullt bytt användarnamn till Elon Musk, i vad som framstår som ett sätt att peka på riskerna med de planerade förändringarna.

I ett svar på tilltaget lovade Musk på söndagen att alla som utger sig för att vara någon annan, utan att tydligt uppge att det rör sig om satir, permanent kommer att portas från plattformen.

Ingen Messias

En rad storföretag, däribland General Motors, Pfizer och Volkswagen, har sedan köpet meddelat att man pausar sin annonsering på Twitter, något som enligt Musk lett till ett kraftigt intäktstapp.

I ett Twitterinlägg beskyllde han på fredagen aktivistgrupper för att, i ett försök att "förstöra yttrandefriheten" i USA, pressa annonsörer att lämna plattformen.

Syftet med köpet av Twitter är enligt den excentriske miljardären – god för runt 200 miljarder dollar – att "tjäna mänskligheten". Men det altruistiska ändamålet till trots är det inte alla som ser honom som en frälsare.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Volker Türk, uttryckte i helgen sin oro över plattformens framtid. I ett öppet brev uppmanar han Musk att ta ansvar för att yttrandefriheten upprätthålls och att hat, hot och desinformation bekämpas.

Twitter uppgav förra helgen att 300 trollkonton, i en samordnad kampanj, bombarderat plattformen med över 50 000 rasistiska och hatiska inlägg efter Musks övertagande.

Tesla-vd:n har den senaste veckan även hunnit göra sig ovän med det demokratiska partiet sedan han gett luft åt konspirationsteorier om attacken mot representanthusets talman Nancy Pelosis make.

En stormig fortsättning lär följa.