Stulna premiumbilar hittade och beslagtagna

Stina Stjernkvist/TT: Gränspolisen på uppdrag i Värtahamnen i Stockholm 2019. Arkivbild.

Nio bilar stoppades av svensk polis när de skulle lastas om i Las Palmas för vidare färd i container mot Västafrika. Andra bilar har påträffats i containrar i Sverige men även på andra platser i Stockholmsområdet, skriver polisen på sin sajt.

"Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder", säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk.

En rättegång pågår nu där fyra män åtalats för grovt häleri och i förra veckan häktades ytterligare två personer, även de för grovt häleri avseende samma typ av bilar.

"Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver", säger Daniel Almskog enligt polisens sajt.

Gränspolisen i regionen arbetar samarbete med andra länder i Europa som drabbats av samma problem. Även Europol och Interpol bidrar med kompetens inom området.