Räntebesked ger lättnadslyft på börsen

Joakim Ståhl/SvD/TT: Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Dagens räntehöjning med 75 punkter betyder att styrräntan nu ligger på 2,5 procent, den högsta sedan 2008. Från marknadshåll fanns dock farhågor för en ännu större höjning.

En hel del räntedeskar pratade om 100 punkter och att det det skulle bli en ännu större åtstramning. Då blir det en utandning, "det blev inte värre än så här", säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken till TT.

Framförallt ger detta ett lyft för fastighetssektorn som pressats den sista tiden av de allt högre räntorna. SBB som återfinns på OMXS30-listan rusar 4,6 procent, Balder stiger 9 procent och Castellum är upp 4,2 procent.

Även techsektorn tillhör vinnarna, där påpekar dock Lars Söderfjell att det till stor del handlar om Fed-protokollet som släpptes under gårdagskvällen.

Bland bolag på Stockholmsbörsen som nu gynnas inom den sektorn märks Sinch, upp 3,1 procent och Storskogen, upp 4,1 procent.

I motsatt riktning går framförallt storbankerna som i sin tur kan räkna med högre vinster vid räntehöjningar, bland annat Swedbank tappar 0,7 procent.

Oljepriset har fallit i väntan på besked om det pristak för rysk olja som EU och G7-länderna diskuterar.