Reaktorstopp kan ge "riktigt höga elpriser"

Adam Ihse/TT: Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild.

Från och med nästa fredag planeras reaktor 3 på Oskarshamns kärnkraftverk att stängas ned i nio dagar för reparation. Effekten på elpriset riskerar att bli stor, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker.

Tittar vi på vad meteorologerna prognostiserar så är det rejält vinterväder på väg in. När det blir kallare och elanvändningen ökar får varje megawatt som försvinner ur produktionen en större priseffekt.

"Riktigt höga priser"

Oskarshamn 3 är den största reaktorn i Sverige och står för ungefär en tredjedel av den svenska kärnkraftselen. Också andra faktorer än väder spelar in i prisbilden. Bland annat att Ringhals 4 är ur drift sedan ett misstag gjorde att reaktorn inte kunde återstarta på rätt sätt efter sommarens uppehåll.

Ringhals 4 är borta januari ut enligt plan. Om det dessutom blir lite vind kommer det kunna bli riktigt höga priser.

Hur mycket högre priserna kommer att bli är svårt att spekulera i, enligt Holtz.

Det är en redan ansträngd situation. Priseffekten blir mycket större nu i december än vad den blivit i mitten av november till exempel.

Sänk temperaturen

Som enskild konsument är det viktigaste att försöka sänka sin elanvändning de dagar det är som mest ansträngt, enligt elmarknadsanalytikern.

Man kan skruva ned temperaturen någon grad eller två där hemma, och man kan styra sitt värmesystem så att det kör lite hårdare på natten när systemet är mindre ansträngt så att man får upp temperaturen till tidig morgon och så kan man låta den falla under dagen.

Sen är det individuellt vad man har för förutsättningar men för hushåll är det ofta de sakerna man kan göra.