Aktieutdelningar inget rött skynke för Metall

Robin Haldert / TT: Metall tonar ner LO:s mer hårdföra retorik. Arkivbild.
Claudio Bresciani/TT: Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Arkivbild.

Industrifacken är mitt uppe i förhandlingarna med sina motparter om kommande löneavtal. Lönekraven är i dessa inflationstider långt ifrån vad som täcker de generella prisökningarna. LO har enats om att hålla igen, att inte kräva kompensation för den tioprocentiga inflationen, men bara om alla andra gör detsamma, och då med udden riktad mot direktörer och kapitalägare.

När snart hälften av börsens jättar, med tiotusentals anställda, redovisat sina förslag till ägarna, visar det sig att utdelningarna kommer att höjas med i storleksordningen tio procent, klart högre än fackens lönekrav.

Två tankar i huvudet

LO-ledningen, med ordförande Susanna Gideonsson i spetsen, har varit ganska hotfull i sin retorik. Om inte kapitalisterna håller igen, då ökar konfliktrisken i lönerörelsen som väntas gå in i hett skede mot slutet av mars, har det hetat.

Men just höjda aktieutdelningar är inget som IF Metall tar särskilt stor notis kring.

Man måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt här, det är en sak att vi kritiserar vd:ar, styrelsers arvoden, och löneökningar. Där tycker vi att de måste gå före och visa gott omdöme och hålla tillbaka. När det kommer till utdelningar är det en annan fråga. Utdelningar kommer ju faktiskt också våra pensionsfonder till godo, säger Marie Nilsson.

Sen visar ju också det här att det finns goda kassor i bolagen. Och det är väl bra, det visar att det finns utrymme för våra löneökningskrav. Vi är inte superupprörda över utdelningarna, det är en del av systemet som går till investeringar i samhället, fortsätter hon.

Som elstöd

Kapitalägarna resonerar ungefär lika.

Banken SEB är ett av storföretagen som höjer aktieutdelningen, med 12,5 procent. Men som andel av vinsten ligger den stilla, påpekar vd Johan Torgeby.

Finanschefen Masih Yazdi fyller i:

Vi har 260 000 direktägare i vår bank, småsparare. Sedan har vi miljoner som äger SEB-aktier via någon fond. Nu får de en extra peng i ett läge där de har det ganska svårt. Man behöver extra pengar, säger han och fortsätter:

Vi har ett elstöd som kommer. Och här kommer ett visst stöd från SEB, utifrån att man har tagit en risk med sitt ägande.

Inte tondöv

Så här sade mäktiga Wallenbergsfärens talesperson, i form av Investors vd Johan Forssell till TT, när förslaget om att höja utdelningen med tio procent lades fram nyligen:

Man ska inte blanda ihop lönerörelsen med utdelningar i företag. Hur företag distribuerar sitt kapital ska baseras på balansräkningen och vilka finansiella resurser bolaget har. Man ska också komma ihåg att utdelningarna fyller en väldigt viktig funktion i samhället, sade han.

Utdelningar till ägarna är som sagt en sak, ersättningar till topparna en annan, enligt IF Metalls ordförande. Om det skulle visa sig att direktörerna, höga tjänstemän får höga lönepåslag, bonusar och liknande:

Det är en annan fråga. Här får man inte vara tondöv, säger Marie Nilsson.