”Det är en myt att byggbranschen inte vill digitaliseras”

För många är det idag en sanning att Sveriges hantverkare är ointresserade av digitalisering. En ny undersökning visar att det är en sanning med modifikation. De allra flesta företagarna ser stora fördelar med digitala verktyg. 

I den nya rapporten Digimetern, framtagen av företaget SmartCraft, går det att se att de allra flesta företag inom byggbranschen använder digitala hjälpmedel. Ett vanligt exempel är ekonomisystem, vilket underlättar med administrationen. Enligt Gustav Line, CEO på SmartCraft, är det dock fortfarande relativt få som använder mer specialiserade digitala verktyg.

– Jag ser en stor utvecklingspotential i den svenska byggbranschen. Det finns redan idag digitala lösningar som är framtagna för verksamhetskritiska processer i hantverkarnas arbetsvardag. Om fler kom igång med sådana tjänster skulle många företag kunna bli effektivare.

Gustav Line är samtidigt optimistisk, eftersom undersökningen visar att en stor majoritet av hantverkarna har en positiv inställning till digitala verktyg.

– Det är en myt att byggbranschen inte vill digitaliseras. Nu gäller det bara för oss tjänsteleverantörer att hjälpa företagarna att komma igång. Det är vår hemläxa från den här rapporten.

Digimetern är en årlig undersökning av byggbranschens digitalisering i de nordiska länderna. Årets rapport baseras på en skriftlig undersökning hos ett slumpmässigt urval av företag i varierande storlek och inom olika områden inom byggbranschen.

Läs hela rapporten HÄR!

bild

Om företaget bakom undersökningen

SmartCraft är ledande i Norden inom software as a service (SaaS) för hantverkare och byggbranschen. SmartCraft-gruppens olika tjänster har idag cirka 115 000 personer användare i Norge, Sverige och Finland.