Swedbank sänke i nytt börsfall

Tim Aro/SvD/TT: Stockholmsbörsen inleder uppåt. Arkivbild

Utvecklingen är även negativ på Wall Street och spretig på ledande Europabörser, med kurslyft i London och kursfall I Paris.

Oron för finansiella problem inom banksektorn i USA och Europa vill inte riktigt ge med sig, trots stödpaket och lugnande besked från ansvariga myndigheter, centralbanker och regeringar.

Oron sänker Wall Street

Fortsatta kraftiga kursfall för schweiziska Credit Suisse och amerikanska First Republic Bank präglar stämningen. Oron är stor för nya bankkollapser efter tre så kallade bankrusningar i USA sedan förra veckan.

Oron för finansiella problem i banksektorn fortsätter trots ett stort stödpaket med insättningar från nästan ett dussin amerikanska storbanker till First Republic Bank och ett stort paket med likviditetsstöd till Credit Suisse från schweiziska myndigheter.

På Stockholmsbörsen är storbanken Swedbank slagpåse, med en kursnedgång på 3,5 procent. Övriga storbanker backar också: med 0,9-1,3 procent.

Sänkt kreditbetyg

En annan förlorare är Electrolux, som backar 1,3 procent sedan vitvarujätten fått sänkt kreditbetyg av S&P Global.

Lastbilstillverkaren AB Volvos aktie backar 1 procent sedan storägaren Zhejiang Geely Holding Group sålt sitt innehav på 6,3 procent av aktierna i konkurrenten Daimler Truck Holding. Volvo Cars, som också kontrolleras av Geely, backar 1,6 procent.

Med fredagens nedgång ligger OMXS-index på plus 2,7 procent sedan årsskiftet.