Källor: UBS kräver stöd för att rädda krisbanken

Ennio Leanza/AP/TT: Krisande Credit Suisse kan köpas av UBS. Arkivbild.

UBS har enligt uppgifter till Bloomberg bett om regeringens stöd för att täcka vissa kostnader och förluster i samband med ett eventuellt köp.

Samtalen mellan UBS och Credit Suisse leds av landets myndigheter, som hoppas att ett samgående ska undvika en förtroendekris för bankerna.

Enligt Bloombergs källor finns det även intresse hos Deutsche Bank om att förvärva delar av Credit Suisse. Vilka delar av verksamheten som intresserar den tyska storbanken är inte känt och inga formella bud har lagts.

Förtroendet i botten

Förtroendet för anrika Credit Suisse – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i veckan bekräftat att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Aktien i Credit Suisse rusade under inledningen av veckan på rykten om ett eventuellt uppköp, men under fredagen vände aktien ned igen sedan den större konkurrenten UBS förklarat att man inte är intresserade av en fusion.

Nu kommer ändå uppgifter om att samtal förs mellan parterna. Enligt Financial Times källor ska styrelserna för de två storbankerna under helgen samlas på varsitt håll för att diskutera frågan. UBS uppges också vara tveksam till att tvingas hantera de risker som Credit Suisse för med sig – banken har inte varit lönsam på flera år.

Samtalen mellan parterna förs under ledning av schweiziska centralbanken och motsvarigheten till Finansinspektionen, enligt FT.

Centralbanken vill enligt FT:s källa att "långivarna enas om en rak och enkel lösning innan marknaderna öppnar på måndag", men konstaterar också att det inte finns någon garanti för att affären går i lås.

Konkurrensfrågor

Ett eventuellt samgående skulle skapa en gigantisk bank, vilket också skulle innebära frågor kring konkurrenssituationen.

Under torsdagen presenterades ett stödpaket på motsvarande 650 miljarder till Credit Suisse. Trots det fortsatte investerare att sälja och aktien att sjunka.

Ingen av de inblandade bankerna eller myndigheterna vill kommentera uppgifterna.

Credit Suisse har misskötts under lång tid. De har tagit för stora risker och haft dålig kontroll på risker och kunder, vilket har gett en utdragen serie av problem de senaste åren, sade Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, till TT tidigare i veckan.