Igenbommade fritidshus: "En tickande bomb"

Hasse Holmberg/TT: Äntligen vår – men håll ögonen öppna när det är dags att öppna fritidshuset efter vintern. Arkivbild.

Har man inte tittat till huset kan det vara så att man sitter på en tickande bomb, säger Erik Arvidsson på Folksam.

I december förra året noterade försäkringsbolaget en ökning av antalet frysskador med hela 25 procent jämfört med året före.

Det som oroar Erik Arvidsson är alla som inte har varit i sina fritidshus ännu. Han misstänker att ovanligt många har skruvat ner inomhustemperaturen för mycket till följd av de höga elpriserna.

Därför vill vi mana till väldigt stor försiktighet när man öppnar fritidshuset, att man värmer upp huset med försiktighet och är väldigt observant när vattnet sätts på.

Det bästa är att gå runt och titta på alla ledningar, särskilt i kök och badrum, så att det inte sipprar ut vatten någonstans, tipsar han. Och håll koll på vattenmätaren, om det finns en sådan.

Om ett rör springer läck är tiden för upptäckt den avgörande faktorn. En stor vattenskada kan medföra att huset inte går att använda under lång tid framöver.

Vattenskador är näst efter omfattande bränder de dyraste att åtgärda och de kan bli dyra även om man har försäkring.

Det kan bli en förhöjd självrisk, och det ska nämnas att det kan bli en viss nedsättning (på ersättningen) om du har varit oaktsam när du har stängt ner – det finns ett aktsamhetskrav i försäkringen. Det bedöms från fall till fall, säger Erik Arvidsson.