Oneweb redo för bredbandskriget i rymden

John Raoux: Oneweb har tidigare skickat iväg satellit med hjälp av konkurrenten SpaceX raketer. Arkivbild.

Brittiska Oneweb har sänt i väg de för tillfället sista 36 satelliterna för att mot slutet av året kunna täcka hela världen med bredband från rymden. Uppskjutningen skedde från den indiska ön Srikarikota.

Men det har varit en krokig väg för att utmana Elon Musks Starlink som har fler än 3 000 satelliter i omloppsbana runt jorden. Oneweb har nu 616 stycken men siktar på fler.

Så sent som 2020 ansökte Oneweb om konkurs sedan finansiärerna hoppat av i coronakrisens spår. Företaget räddades då av bland annat den brittiska staten och den indiska telekomjätten Bharti Group. Fler storägare har sedan dess hoppat på och förra sommaren gick det franska satellitföretaget Eutelstat ihop med Oneweb.

Men Oneweb och Starlink är inte ensamma i slaget om att kunna erbjuda bredband från rymden. Amazon planerar sitt eget kommunikationssystem bestående av tusentals satelliter.

Onewebs vd Neil Masterson tonar ner rivaliteten med Elon Musks Starlink. Han pekar på att Starlink vänder sig till konsumenter medan hans företag har regeringar och företag på kundlistan. Dessutom har Oneweb vid flera tillfällen använt sig av Elon Musks raketbolag SpaceX när satelliter skickats upp.