Viared Center blir ett innovativt nav och ett nytt landmärke för Borås

Hösten 2021 togs första spadtaget till Viared Center, som ska bli ett nytt nav för 160 företag och deras drygt 7000 medarbetare i företagsparken Viared väster om Borås. Viared expanderar i snabb takt och behovet av en fastighet med café, restaurang, gym, butik och övrig service är stort. Tanken är att Viared Center ska bli en självklar knytpunkt i området

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATIONER: WINGÅRDHS ARKITEKTER

Viared Center är ritat av Gert Wingårdh och byggs i huvudsak i trä. Viared Center, som beräknas stå inflyttningsklart i oktober 2023, kommer utöver kontor även att innehålla café, restaurang, gym, massör, paketutlämning och en dygnet runt öppen butik med självbetjäning. Fastigheten får en yta på 5500 kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan samt garage och takterrass.

bild
Viared Center är ritat av Gert Wingårdh.Det blir en spektakulär byggnad som byggs i huvudsak i trä.

Satsar på grönskande arkitektur

Med Viared Center vill vi skapa en fastighet utöver det vanliga, ett nytt landmärke för Borås. Vi satsar bland annat på inslag av ”Biophilic design”, grönskande arkitektur. En tolv meter bred och fjorton meter hög vertikal växtvägg möter besökarna i entrén och bidrar till att förstärka naturupplevelsen i fastigheten, som även kommer att miljömärkas enligt Miljöbyggnad nivå guld. I entrén kommer det även att finnas ett stort saltvattensakvarium, säger Gustav Björsell, vd för Viared Center.

bild
Ambitionen är att Viared Center ska bli en fastighet utöver det vanliga, ett nytt landmärke för Borås.

Takterrassen högst upp i huset blir både en social mötesplats och en plats för återhämtning, möten och arbete när vädret tillåter det. På terrassens yttre delar kommer det att finnas en biotopmatta med perenner och ängsblommor.

bild

–Vår ambition är att skapa en fastighet som präglas av nytänkande, möten och kreativitet. Utvändigt utsmyckas fastigheten bland annat av en vattenspegel samt en staty i ett rostfritt material av konstnären Eva Hild, säger Gustav Björsell.

bild