Svenskt bistånd blir it-miljoner till Ukraina

Efrem Lukatsky/AP/TT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade när biståndsavtalet signerades på fredagen. Arkivbild.

Han betonade i sitt introduktionstal vikten av förtroende, hur viktigt det är för Ukraina att det finns investerare som är villiga att gå före och visa vägen, att det finns möjligheter att göra investeringar i Ukraina och att det går att genomföra, säger Maria Håkansson, vd på det statliga bolaget Swedfund, till TT på telefon från tåget hem efter fredagens ceremoni i presidentpalatset.

Swedfund är en så kallad utvecklingsfinansiär som investerar svenskt bistånd i utvecklingsländers privata sektorer.

Jobb och exportintäkter

Investeringen på totalt 2,5 miljarder kronor sker i den ukrainska fonden Horizon. Sveriges bidrag uppgår till cirka 153 miljoner kronor. Pengarna är vikta för främst små och medelstora it-mjukvarubolag i Ukraina, men även i Moldavien.

Ukraina har en livskraftig it-bransch som trots Rysslands storskaliga invasion står sig stark.

Det är en sektor där Ukraina har mycket kompetens, och som är otroligt viktig både för jobbskapande och exportintäkter. Det har också visat sig vara en sektor som har lyckats ställa om under kriget och som fortfarande kan växa, säger Maria Håkansson.

Landets it-sektor expanderade med 6 procent i fjol, till över 7,3 miljarder dollar i tjänsteexport. Den bidrog med 1,5 miljarder dollar i skatter och avgifter, enligt Swedfund.

Vi vill stödja att ekonomin fortfarande ska fungera och bidra till att skapa fler jobb. Företag som fungerar betalar skatt och skapar skatteunderlag. En stor del för oss är att det här är en viktig del av Ukrainas exportintäkter, så det bidrar till att landet får in mer medel och hårdvaluta.

"Oerhört positivt intryck"

Kort innan avresan hem via Polen fick Maria Håkansson kasta sig in i ett skyddsrum när flyglarmet gick i den ukrainska huvudstaden.

Besöket varade en stor del av fredagen och hon träffade även representanter från olika departement, från fonden och några av bolagen.

Jag har ett oerhört positivt intryck av Ukraina. Det finns en oerhörd drivkraft och vilja, säger hon och fortsätter:

Men jag har ju också varit med om en situation där jag har fått gå in i ett skyddsrum. Jag har stor respekt för hur man kan hantera ett läge med ett pågående krig och samtidigt lyckas fortsätta driva företag och verksamheter framåt.

Utvecklingsfinansiärerna i USA, Frankrike, Finland och Danmark samt Europeiska banken för återuppbyggnad EBRD och Världsbankens IFC bidrog också till fonden.