Australiens äldsta kolverk stängt

Mark Baker/AP/TT: Liddell Power Station, till vänster, nära Muswellbrook i östra Australien. Arkivbild.

Åtgärden är symbolladdad för en av världens stormakter inom den starkt förorenande kolenergin.

"Världen förändras och det gäller också AGL", säger energibjässen AGL:s chef Damien Nicks i en kommuniké i samband med att den sista turbinen stannade på fredagen, rapporterar australiska medier.

Liddell öppnades 1971, ungefär 25 mil norr om landets största stad Sydney. Den har varit starkt bidragande till att AGL har varit Australiens värsta förorenare. Stängningen beräknas innebära att utsläppen från Australiens energisektor minskar med 5 procent.

Trots sin smutsighet är kolet en traditionsrik och omhuldad näring i Australien, samt även en viktig exportprodukt. Det var i fokus för förra årets valrörelse, särskilt som den kände miljardären Mike Cannon-Brookes i samma veva försökte köpa AGL för att styra om företaget mot sol- och vindkraft.

Uppköpsförsöket misslyckades, men gav ändå avsedd effekt – efteråt avgick stora delar av bolagets ledning, och de nya cheferna har lovat en snabbare utfasning av kolet.

Att riva Liddell väntas ta minst två år. 90 procent av materialen, däribland 70 000 ton stål, ska återvinnas. Och sedan ska området användas för förnybar energi, däribland ett jättebatteri med maxeffekten 500 megawatt.