Ukrainaminister på besök för att prata EU-stöd

Claudio Bresciani/TT: Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en presskonferens i samband med lördagens informella EU-möte.

EU:s ekonomiska stöd till Ukraina stod bland annat på programmet när EU:s finansministrar höll informellt möte vid Arlanda i dagarna två.

För första gången var Ukrainas finansminister Serhij Martjenko inbjuden.

Vi fick en bättre bild av situationen i Ukraina nu, och vilken typ av stöd de behöver. Och det finns en stor enighet bland alla finansminister i alla länder om att fortsätta stötta Ukraina på olika sätt så länge det behövs, säger finansminister Elisabeth Svantesson till TT.

För att återställa och bygga upp Ukraina behövs i storleksordningen över 400 miljarder dollar, över 4 000 miljarder kronor, enligt en rapport från Världsbanken som kom för någon månad sedan.

Då behövs pengar från alla håll. Bland annat diskuteras i EU-kretsar, men även på många andra håll, hur man kan använda frysta ryska tillgångar utomlands.

Det är viktigt att poängtera att det är Ryssland som måste betala för all förödelse och förstöring.

Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ser över den här frågan. Hur och på vilket sätt skulle sådana här frusna tillgångar kunna användas för att återuppbygga Ukraina, säger Svantesson.