Saudierna drar åt kranen för att höja oljepriset

Kamran Jebreili/AP/TT: Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman. Arkivbild.

Saudiarabiens frivilliga nedskärning kan därefter komma att förlängas ytterligare, meddelar landets energiminister prins Abdulaziz bin Salman på söndagen efter mötet i Wien mellan de 23 länderna som ingår i oljekartellen Opec och partnergruppen Opec+.

Den saudiska nedskärningen innebär den lägsta nivån för landets oljeproduktion sedan juni 2021.

Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak säger efter mötet i Wien att de nuvarande – sedan tidigare beslutade – nedskärningarna i Opecländernas produktion förlängs till slutet av 2024.

Den stora vinnaren är Förenade arabemiraten, som får öka sin produktionskvot under nästa år på bekostnad av afrikanska länders kvoter som inte använts till fullo.

Detta har varit en känslig fråga för länderna som fick minska sina kvoter, och är en anledning till att söndagens möte drog ut på tiden.

Världens oljeproducerande länder tampas med fallande råoljepriser och en skakig marknad. I april kom Opec-länderna överens om att frivilligt kapa produktionen med mer än en miljon fat om dagen för att få upp oljepriset, men sedan dess har oljepriset fallit ytterligare tio procent.