Män misstänks ha tvättat 180 miljoner

Stina Stjernkvist/TT: Männen ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha använt fem aktiebolag och tre enskilda firmor för att skriva fejkade fakturor. Arkivbild.

Två män från Azerbajdzjan respektive Ryssland åtalas för misstankar om att de tvättat drygt 180 miljoner kronor som kommit från brottsvinster, skriver Dagens industri.

Vår bild är att den här verksamheten leder till ett stort skattebortfall och negativa effekter för seriösa företag, framför allt inom byggbranschen, säger åklagare Sanna Nesser till tidningen.

Männen ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha använt fem aktiebolag och tre enskilda firmor för att skriva fejkade fakturor, som sedan skickats till närbesläktade bolag som fört över beloppen.

Åklagaren säger att det är ett känt upplägg för att avlöna svart arbetskraft. En del av uttagen ska ha dolts i bilaffärer, där bilar köpts och sedan exporterats utomlands.

De två männen, som nekar till brott, misstänks ha utnyttjat utländska personers identiteter för att registrera spökbolag, och syntes därmed inte själva i några bolagshandlingar, skriver Di.