Matpriserna sjunker för andra månaden i rad

Paul Wennerholm/TT: Mejeripriserna sjönk i maj. Arkivbild.
Johan Hallnäs/TT: Priserna på frukt och bär minskade mest den senaste månaden.

Matpriserna sjönk med 0,1 procent i maj jämfört med april. Det betyder att matpriserna nu har sjunkit två månader i rad, enligt Matpriskollens statistik.

Nu får vi bekräftat att aprils sänkning inte bara var ett gupp i vägen, säger Ulf Mazur och beskriver det som en tvärnit i prisökningstakten.

Enigt Ulf Mazur har pressen på matjättarna att sänka priserna varit "enorm", framförallt för att kunderna flockas till lågprisbutiker. Det är det som nu syns i statistiken.

Pressar leverantörerna

Nu gör kedjorna och butikerna allt de kan för att priserna inte ska öka. De pressar också leverantörerna hårt, det är på nivån nu att det är helt stopp för prisökningar. Det är bara i extremfall som de släpper igenom prishöjningar, säger han.

Även om det har skett ett trendbrott de senaste två månaderna så är matvaror fortsatt mycket dyrare än för ett år sedan. I årstakt steg matpriserna med 12,8 procent i maj. Det är dock en rejäl nedgång från toppen i februari då priserna steg med 17,8 procent.

Det är en jätteskillnad i prisökningstakt. Det är en väldigt snabb nedgång nu, och det är för att vi möter höga jämförelsetal från förra året, säger Ulf Mazur.

Mest steg priset på glass i maj, med 1 procent jämfört med april. För glass ligger prisökningen på 15,4 procent på ett år.

Mejerivaror blev billigare

Priset på frukt och bär minskade i stället med 1,9 procent jämfört med april och ligger nu på en prisökningstakt på 3,3 procent på ett år. Att priset sjunker så pass mycket kan förklaras av att många bär och frukter är i säsong.

Även mejerivaror sjönk i pris i maj, med 0,8 procent, men har stigit med 14,2 procent på ett år.

Matpriskollens siffror bygger på det ordinarie priset på 43 000 varor hos alla de stora kedjorna. Företaget redovisar statistik både för dagligvaror som helhet och för enbart matrelaterade produkter, där varor som djurmat och hygienprodukter räknas bort.

För dagligvaror som helhet stod priset still i maj.