Amerikansk juveljätte sänker prognosen

PAUL SAKUMA AP/TT: Färre förlovningar efter pandemirestriktionerna i kombination med inflationen slår mot juvelförsäljningen, enligt branschjätten Signet Jewelers i USA. Arkivbild

Aktien i Signet – med butikskedjor som Kay Jewelers och Zales – rasar med över 9 procent i terminshandeln inför torsdagens handel på Wall Street efter beskedet, vilket om det håller i sig blir det största kursfallet för aktien sedan september i fjol.

Signet hade redan före prognossänkningen räknat med en svacka med hänvisning till ett minskat antal förlovningar till följd av pandemirestriktioner. Men nedgången ser nu ut att bli ännu djupare – då inflationen gröper ur kunders köpkraft och skapar en allt hårdare konkurrens i sektorn.

För att hantera situationen lanserar bolaget ett besparingspaket på 150 miljoner dollar (motsvarande 1,6 miljarder kronor).

Försäljningen under det brutna räkenskapsåret beräknas nu till 7,1-7,3 miljarder dollar. Föregående prognos från i mars låg på 7,67-7,84 miljarder.

Trots motvinden räknar Signet med att marknadsandelen i USA kommer att öka till 11-12 procent under kommande fem år, från 9,7 procent i april i år.