MF Estelle är Stockholms självkörande elfärja

Färjan lägger till och lägger ut från kaj helt automatiskt. Foto: Induo

I Stockholm kastade ett spännande äventyr loss i början av sommaren. En ny, autonom färja, MF Estelle, styrs med hjälp av 5G-teknik, sensorer och positionering via GPS, kameror och sensorer. Färjan är eldriven, laddas bland annat med solenergi och syftar till att revolutionera rörligheten i städer, främja hållbarhet och bidra till att uppnå klimatmålen.

Färjan är fullmatad med banbrytande teknik, är självkörande, men har en kapten med som sällskap så länge, och har en positiv miljöpåverkan. MF Estelle erbjuder förutom en tyst sex minuters resa över Mälaren, otroliga möjligheter för daglig pendling i framtiden.

En ny era av mobilitet i städer

MF Estelle är den första färjan som ingår i Torghattens nya mobilitetstjänst, Zeam. Mobilitetstjänsten består i dagsläget av den elektriska, självkörande färjan MF Estelle som kan navigera över Riddarfjärdens vatten mellan Södermalm och Kungsholmen i en fart av upp till 7,5 knop. Detta projekt har beviljats medel ur Trafikverkets forsknings- och innovationsportfölj inom sjöfart. Projektet syftar till att förbättra miljöpåverkan längs Stockholms vatten och möjliggöra effektiva sjötransporter. Genom att utnyttja kraften i 5G är denna autonoma färja nyskapande för hur vi rör oss genom staden.

bild
Med 5G-anslutning från Tele2 förblir färjan kontinuerligt uppkopplad, vilket möjliggör datakommunikation i nära realtid. Foto: Induo

Susa fram utan kapten

Färjan är nyinvigd och man planerar avgångar var femtonde minut under rusningstid. MF Estelle erbjuder ett bekvämt och pålitligt sätt att navigera på Stockholms vatten. Färjan kan ta upp till 24 passagerare på den 39 fot långa färjan. Oavsett om du pendlar till jobbet, utforskar stadens livliga attraktioner eller bara njuter av en naturskön resa, gör den självkörande färjan resan enkel och njutbar.

Banbrytande hållbar transport

Genom att utnyttja elektrisk framdrivning och förnybara energikällor minskar färjan koldioxidutsläppen avsevärt och bidrar till stadens mål för miljövänlig transport. Med nollutsläpp och energieffektiv drift är detta fartyg ett exempel på initiativ för en renare och grönare framtid. Det är ett viktigt steg mot hållbarare transporter och en del av Stockholms vision för en mer miljövänlig stad. MF Estelle är utrustad med en elmotor, en batteribank och solpaneler på taket som generar energi. När man åker färjan är det stadens sus och brus man hör, tillsammans med ljudet från propellern. Det finns inga störande motorljud förutom dessa.

bild
Hållbarhet är kärnan i detta autonoma färjeprojekt. Foto: Induo

Teknik vid rodret

Den autonoma färjans navigations- och kontrollsystem bygger på toppmodern teknik som tillhandahålls av norska Zeabuz. Färjan är utrustad med avancerade sensorer, inklusive radar, lidar, kameror och ultraljudssensorer. Den navigerar genom att skanna sin omgivning, fatta intelligenta beslut och säkerställa säker färd och angöring. Integrerad AI- och GPS-teknik förbättrar fartygets autonoma kapacitet, vilket garanterar en smidig och säker resa för passagerarna.

– Färjan kommer att bli bättre med tiden. För tillfället använder vi AI främst för kameradetektering och klassificering av objekt i området runt båten. Med det sagt kommer systemet att lära sig bättre och bättre rörelsemönstret hos andra båtar i området, vilket kommer att förbättra färjans ruttplanering. Systemet kan med hjälp av lidar, kamera och radar upptäcka föremål i vattnet. Vi kommer också att kunna upptäcka simmande personer. Faktum är att vi har haft lite problem med att vårt system ser för mycket, så under testkörningar har vi stannat för löv och blad i vattnet. De lidar-sensorer vi använder är mycket högupplösta och ger oss en mycket bra översikt över båtens närområde. Men om ingen av våra sensorer kan upptäcka något som borde vara synligt i vattnet, har vi en kapten ombord som håller uppsikt. Så systemet har en extra uppsättning ögon, kan man säga, berättar Eivind Løvoll, Autonomy Engineer vid Zeabuz.

bild
Den autonoma färjans navigations- och kontrollsystem bygger på toppmodern teknik. Foto: Induo

– Det är Tele2s publika 5G-nät med IoT-abonnemang som används. Utmaningarna är främst stora datamängder för upplänk – upp till 30 GB per dag initialt från en färja. Täckning på vatten är också en utmaning rent radiomässigt, eftersom det skiljer sig från hur radiosignaler beter sig på land, berättar Linda Ekener Mägi, Affärsutveckling B2B vid Tele2.

Färjan lägger till och lägger ut från kaj helt automatiskt vilket är en utmaning då GPS-signalen inte visar exakt rätt position. Till sin hjälp har färjan därför olika typer av stödsystem som med hjälp av sensorer simulerar hur en människa lägger till vid kaj. Systemen tar hänsyn till vindriktning och styrka för att göra en mjuk tilläggning utan kajstudsar.

Vi styr mot målen i Agenda 2030

Stockholms autonoma färja är mer än bara en transportlösning - den är ett avgörande steg mot att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling som beskrivs i Agenda 2030. Genom att prioritera hållbar mobilitet i städerna och minska trafikstockningar bidrar färjeprojektet till att skapa livskraftiga städer och förbättra luftkvaliteten.

– Senast år 2030 ska Stockholm vara en klimatpositiv stad. Den här färjelinjen öppnar inte bara upp nya möjligheter att transportera sig mellan Kungsholmen och Södermalm. Den tjänar också som ett gott exempel på hur ny teknik kan användas och hur fler trafikslag kan ställa om och bidra till en hållbar stad, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.