Risk för större bilarbetarstrejk i USA

Paul Sancya/AP/TT: Bilarbetarfacket UAW tvekar inte att utöka strejken på tre stora bilindustrier i USA om företagen inte kommer med bättre bud än hittills, enligt facket UAW:s ordförande Shawn Fain (i mitten).

Får vi inte bättre bud, som möter medlemmarnas behov, så kommer vi att trappa upp , sade bilarbetarfackets UAW:s ordförande Shawn Fain, i tv-kanalen CBS program "Face the Nation".

Strejken bröt ut före helgen och det är första gången som anställda har gått ut i strejk på tre stora företag samtidigt – General Motors, Ford och Stellantis Jeep. Hittills är bara knappt 13 000 av de 150 000 fackmedlemmarna uttagna i strejk men de kan, enligt ordförande Fain, snart blir fler om arbetsgivarna inte bjuder mer.

UAW kräver 36 procents löneökning sammanlagt på fyra år. Företagens bud har hittills legat på 20-21 procents höjning.

Vi är beredda att göra det som krävs, medlemmarna är redo och har fått nog, sade Shawn Fain.

UAW motiverar sina krav med, inte minst men inte bara, att företagen gjort mycket stora vinster och inte håller igen när det gäller att avlöna toppcheferna. Avståndet till golvet bara växer.

Strejken kommer olägligt för USA:s president Joe Biden. Han har gjort klart att han stödjer bilarbetarnas rätt att organisera sig och kräva bättre villkor. Men strejken går inte riktigt ihop med den bild som Biden och hans regering vill ge av USA:s ekonomi som en som går som tåget, med stark inflationsbekämpning, god jobbtillväxt och stora satsningar på framtiden.

Republikanerna skyller inflationen på Bidens politik.