Biden besöker strejkande bilarbetare

Paul Sancya AP/TT: Fackförbundet UAW:s ordförande Shawn Fains hot om att utvidga strejken blir verklighet. Arkivbild

Biden säger på X, tidigare Twitter, att han tänker besöka bilarbetarna i Michigan för att "stå i solidaritet" med deras "kamp för en rättvis andel av det värde de varit med att skapa".

Fackförbundet United Auto Workers (UAW) kräver löneökningar på cirka 35 procent över fyra år, vilket är något lägre än de initiala kraven på 40 procent.

"Det är dags för ett win-win-avtal som säkerställer att amerikansk biltillverkning fortsätter att blomstra med välbetalda UAW-jobb", säger Biden.

"Framsteg med Ford"

Förbundsordförande Shawn Fain aviserade tidigare på fredagen att UAW utökar strejken till 38 anläggningar tillhörande General Motors och Stellantis i totalt 20 delstater.

Några fler av Fords fabriker drabbas däremot inte när strejken utökas. Detta eftersom bolaget har gått med på några av UAW:s krav.

Vi gör framsteg med Ford. Vi har fortfarande viktiga saker att reda ut, men vi vill visa att vi förstår att Ford menar allvar med att de vill nå en uppgörelse. Med GM och Stellantis är det en annan historia, säger Fain.

18 600 arbetare

Inledningsvis strejkade omkring 13 000 av förbundets 146 000 medlemmar. Nu berörs ytterligare 5 600 arbetare.

Förhandlingar mellan parterna har pågått sedan strejken bröt ut i slutet av förra veckan.

Arbetsgivarna ska enligt uppgift ha erbjudit 20-procentiga löneökningar på fyra år och andra villkorsförbättringar. Enligt biltillverkarna är erbjudandet det mest generösa som har lagts fram på flera årtionden.

I början av strejken drabbades en Ford-fabrik i Detroit-området, Stellantis Jeep-fabrik i Toledo i Ohio och GM:s fabrik i Wentzville i Missouri.