Teslas rekordsvit i farozonen

Michel Euler/AP/TT: Tesla, med vd:n och grundaren Elon Musk, antas trots kraftiga prissänkningar i år inte lyckas öka leveransvolymerna i tredje kvartalet. Arkivbild

Tesla har inför leveransstatistiken för tredje kvartalet – som är på väg att presenteras på måndag – slagit produktionsrekord fyra kvartal i rad. Men i somras stängdes flera anläggningar för underhåll och utveckling, vilket grundaren och vd:n Elon Musk har varnat för ska bromsa produktionstakten.

Snittprognosen bland analytiker ligger just nu på att Tesla under tredje kvartalet levererade drygt 456 700 elbilar, ned från 466 140 elbilar under andra kvartalet. Flera analytiker har i dagarna dragit ned sina prognoser.

Facit ska komma på måndag den 2 oktober.

Vid årsskiftet sade Elon Musk att det fanns potential att få upp produktionen under 2023 till två miljoner elbilar, men redan i juli konstaterade han att det inte blir så utan att målet justeras tillbaka till 1,8 miljoner elbilar för helåret.

För att hålla uppe efterfrågan i inflations- och räntechocken har den Austin-baserade biltillverkaren sänkt priserna på sina bilar i flera omgångar.

För storsäljaren Model Y innebär det att priset i USA har sänkts med 23 procent till 50 490 dollar under året hittills. Även Model 3 är billigare nu än i början av året efter prissänkningar på 14 procent till 40 240 dollar.

Priserna på de dyrare Tesla-bilarna – Model S och Model X – har sänkts mest, ned med 29 respektive 34 procent till 74 990 respektive 79 990 dollar.