Europas största integrerade fabrik för vätgasbränsleceller har öppnat

Foto: Symbio

Den franska tillverkaren av bränslecellssystem Symbio invigde häromdagen sin första gigafabrik i Saint-Fons i Frankrike. ”En mycket politisk invigning”, skriver branschsajten L’Usine Nouvelle då deltagande partner i projektet, Stellantis, Michelin och Forvia, intensivt verkat för att den franska regeringen ska främja vätgassatsningar för att minska koldioxidutsläppen.

Fabriken SymphonHy är en integrerad del av HyMotive, ett strategiskt projekt med en budget på 1 miljard euro som syftar till att utveckla disruptiv teknologi, med stöd av Europeiska unionen och den franska regeringen.

Tack vare fabriken kommer biltillverkaren Stellantis kunna bredda sitt utbud av vätgasdrivna fordon till stora skåpbilar, pickuper och större fordon för den nordamerikanska marknaden, bland annat.

I anläggningen finns koncernens huvudkontor, produktionsenhet och ett innovationscenter. Symbio framhåller att anläggningen är högautomatiserad och använder sig av robotar ”som stödjer storskalig industriell produktion till en mer konkurrenskraftig kostnad”.

”Denna utveckling är nyckeln för framtiden: att påskynda framväxten av ren, konkurrenskraftig och effektiv vätgasmobilitet, och på så sätt bidra till energiomställningen och de franska och europeiska ambitionerna att minska koldioxidutsläppen i samhället.”

SymphonHy i siffror:

En produktionskapacitet på 16 000 bränslesystem för närvarande, 50 000 från 2026

26 000 kvadratmeter produktionsyta, 40 000 kvadratmeter på sikt

7 000 kvadratmeter yta i innovationscenter

8 000 kvadratmeter ISO8-certifierade renrum