Ruttplaneringsenheten Sjöfart såld till vrakpris

SMHI har sålt sin enhet Sjöfart, en tjänst som hjälper lastfartyg att planera rutterna, till underpris. Köpare var en tidigare chef och försäljningen gjordes utan oberoende värdering eller budgivning. Det repporterar DN

Genom tjänsten Weather routing har Sjöfart i tre decennier hjälpt lastfartyg att undvika stormar och välja den mest bränslesparande rutten. Nu är enheten alltså såld till en tidigare chef som arbetade på enheten i 14 månader innan han slutade. Bara några veckor efter att han hade slutat hörde SMHI av sig och erbjöd enheten Sjöfart, till priset 5,5 miljoner. 

– Köparen får köpa ut tekniken, ramverket och kompetensen till vrakpris. Marknadsvärdet är åtminstone det dubbla eller tredubbla, säger Lennart Cederberg, marinmeteorolog som åren 2011–2017 var chef för Sjöfart, till DN. 

Hela affären genomfördes dessutom extremt snabbt, enligt DN; personalen fick den 29 april veta att enheten hade problem med lönsamheten. redan två veckor senare bestämdes att den skulle avvecklas till 1 oktober.