Nytt projekt utvecklar Barcelonas spårvägsnät

Nu har regionalstyrelsen Generalitat de Catalunya och Barcelonas transportmyndighet ATM givit den sista klarsignalen för att bygga en spårväg som ska länka stadens två moderna spårvägsnät, kända som Trambaix och Trambesós.

Den nästan fyra kilometer långa förbindelsen mellan Francesc Macia och Glòries kommer att ha sex stopp. Francesc Macià är terminalen för rutterna 1, 2 och 3, som täcker den västra delen av staden, medan rutterna 4, 5 och 6 betjänar den nordöstra delen av staden.

Projektet har en budget på 37,6 miljoner euro, varav knappt 5 miljoner euro avsätts till förvärv av  spårvagnar. Byggandet kommer inledningsvis att fokusera på sträckan mellan Verdaguer, Sicilia och Monumental, med det befintliga stoppet vid Glòries som ska flyttas framför Museo del Diseño.

En anbudsinfordran för infrastruktur och rullande materiel förväntas utfärdas inom kort. Linjerna kommer att köras med fyraminutersintervall med en genomsnittshastighet på 16 kilometer i timmen. Den uppskattade transportvolymen är 227 394 passagerare per dag.