Gruvjättar spås investera mer i kritiska mineraler och fossilsnål teknik

Medan vissa gruvbolagen ökar utgifterna, är andra mer försiktiga, konstaterar Global Data i sin nya rapport. Arkivbild.

De största gruvbolagen spås investera mer i kritiska mineraler och avkarbonisering, en 10-procentig ökning, i år jämfört med 2023, enligt ny data från Global Data. Samtidigt väntas andra jättar som Teck Resources och Anglo American dra åt svångremmen.

De sammanlagda kapitalutgifterna för de 19 största gruvbolagen förväntas nå 71,0 miljarder dollar 2024.

De två största investerarna förväntas bli Rio Tinto och BHP, som var och en planerar att investera 10 miljarder dollar i år.

BHP planerar att använda anslagen för att öka produktiviteten, minska koldioxidutsläppen från befintliga anläggningar och utveckla projekt inom koppar, kaliumklorid och järnmalm.

Rio Tinto å sin sida väntas fokusera på viktiga mineraler som koppar, aluminium och litium.

Bolagets styrelse har också godkänt järnmalmsprojektet Simandou i Guinea, världens största greenfieldprojekt med högvärdig järnmalm.  Rio Tinto är en av flera parter som deltar i utvecklingen av det megaprojekt.

Severstal planerar den största årliga ökningen av capex - 64,6 procent. Antofagasta avser också en stor ökning av kapitalinvesteringarna - upp 35 procent. Mindre slösaktiga är Vale, Arcelor Mittal och Norilsk Nickel.

Medan vissa gruvbolagen ökar utgifterna, är andra mer försiktiga, konstaterar Global Data.

Anglo American minskade till exempel sitt ursprungliga investeringsmål för 2023 och planerar ytterligare minskningar fram till 2026 för att navigera i ekonomisk och geopolitisk osäkerhet.