Ostindia utökas med nya delar

Rörstrands nya krukor och vaser i serien Ostindia lanseras. Foto: RasmusLindahl

Rörstrand lanserar nu nya krukor och vaser i sin Ostindia-serie. De nya produkterna, formgivna av Anna Lerinder, kommer i två storlekar och passar både små och stora buketter och växter.

Nils Emil Lundström är skaparen bakom den ikoniska Ostindia-serien. Mönstret inspirerades av en liten porslinsskärva, hittad 1745, från ett skepp som förliste på vägen hem från Kina. Skärvan hamnade senare i ett skåp hos Rörstrand och förblev där tills dåvarande chefens fru, Knut Almströms, upptäckte den och föreslog att de skulle göra något av mönstret.

Resultatet blev att Nils Emil Lundström fick uppdraget, vilket ledde till skapandet av en av Rörstrands – och Sveriges – mest populära porslinsserier. Serien har genom åren utökats med flera nya delar, alla med samma tidlösa design. Inför sommaren kommer Ostindia-mönstret att pryda nya krukor och vaser.

b
Vaserna och krukorna kommer i två storlekar. Foto: RasmusLindahl
b
Formgivaren Lerinder har varit delaktig i processen av framtagandet för de nya vaserna och krukorna. Foto: RasmusLindahl

Vaserna mäter 220x170mm och 130x90mm, medan krukorna är 170x130mm respektive 200x150mm, och tillverkade utan hål i botten.

De nya krukorna är formgivna av Anna Lerinder som är en av Sveriges främsta porslinsformgivare. Hon har tidigare skapat flera produkter för Rörstrand, inklusive Floris, Svenska Rödlistan, Mille Oiseau och Ostindia.

b
Serien har blivit framröstad till århundradets servis. Foto: RasmusLindahl

 

b
Mönstret inspirerades av en porslinsskärva, hittad 1745 från ett förlist skepp på väg hem från Kina. Skärvan låg oanvänd hos Rörstrand tills chefen Knut Almströms fru föreslog att de skulle göra något med den. Foto: RasmusLindahl
b
Formgivaren Anna Lerinder. Foto: RasmusLindahl