Genombrott i fusionsforskning: Japan och Europa lanserar världens största tokamak

- Snälla visa oss nu vad JT60-SA kan göra! sa Sam Davis, biträdande projektledare vid invigningen. EU-kommissionären för energi Kadri Simson, tillsammans med Japans minister för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik, Masahito Moriyama, och Japans minister för vetenskap och teknikpolitik, Sanae Takaichi, gjorde precis det: genom att trycka på den röda knappen , initierade de sekvensen av en 10-sekunders, en miljon-ampere, 80 miljoner-graders plasma. Foto: ITER

I en banbrytande händelse för fusionsforskningen har Japan och Europa tillsammans invigt JT60-SA, nu världens största tokamak.

Denna historiska händelse utspelade sig nyligen vid den högteknologiska forskningsanläggningen La Bergerie i Frankrike, där specialister från ITER, EUROfusion och CEA-IRFM samlades för att delta i den officiella lanseringen.

Bild: Med den europeiska JET som snart går i pension är JT60-SA nu den största tokamak i världen, med en plasmaradie på 3 meter och en plasmavolym på 130 m³. - Med denna tokamak positionerar Japan och Europa sig som världsledande inom forskning om magnetisk fusion, sa Europas energikommissionär Kadri Simson. Foto: ©F4E/QST

Första plasma

Detta projekt, som är en del av det omfattande samarbetsavtalet mellan EU och Japan, syftar till att påskynda utvecklingen av fusionsenergi. JT-60SA, som är en omfattande uppgradering av den tidigare JT-60U-tokamaken vid Naka Fusion Institute, har varit under konstruktion sedan 2007 och uppnådde sitt första plasma den 23 oktober 2023 efter en intensiv period av provkörningar och reparationer.

JT-60SA, med en plasma-radius på 3 meter och en plasmavolym på 130 m³, står nu som den största aktiva tokamaken i världen. Projektet har engagerat mer än 500 forskare från Europa och Japan, och över 70 leverantörer har bidragit till komponenttillverkningen.

Inte bara en teknisk bedrift

Under invigningsceremonin nyligen framhöll Europas energikommissionär Kadri Simson och japanska ministrar betydelsen av denna prestation för framtiden inom fusionsenergi. Pietro Barabaschi och Yutaka Kamada från ITER uttryckte sin tillfredsställelse över att se deras tidigare projekt komma till liv, betonande att JT-60SA inte bara är en teknisk bedrift utan också ett resultat av mänskligt samarbete och ansträngning.

Med pensioneringen av Europas JET tar JT60-SA nu över titeln som världens största tokamak. Simson betonade att med denna anläggning stärker Japan och Europa sin position som ledande inom magnetisk fusionsforskning. Den avancerade tekniken i JT-60SA kommer att möjliggöra unika vetenskapliga experiment som bidrar till framsteg i ITER-projektet, vilket öppnar för nya möjligheter i strävan mot hållbar och ren energi.

Källa: ITER