Sötebrödsdagarna över för råvaruhandlarna

Råvaruhandelsföretaget Trafigura lider fortfarande ekonomiskt av sviterna av ett gigantiskt nickelsvindleri där företaget lurades att betala för nickellaster som visade sig innehålla annat material. Foto: materialscientist/Wikimedia Commons

Den mest lönsamma perioden någonsin för råvaruhandlarna verkar gå mot sitt slut.

I 2024 års upplaga av den ansedda Cyclope-rapporten om råvarumarknaderna konstaterar rapportförfattarna att ett ”visst antal bubblor har punkterats”, i synnerhet på gas- och vetemarknaderna. Detta efter tre års spektakulära uppgångar, uppblåsta av både pandemin och Ukraina-kriget.

Ett tecken på det är vinstraset för den schweiziska råvaruhandelsjätten Trafigura – ned 73 procent under första halvåret i år. Nettovinsten landade på 1,47 miljarder dollar. Vilket ska jämföras med nettovinsten förra året på 5,5 miljarder dollar.

De annonserade resultaten förblir höga historiskt sett och företagets ekonomidirektör talar om ett "mycket starkt" halvår, men medger samtidigt att de nu befinner sig i "en mindre stressad miljö". En miljö som framför allt präglas av minskade vinster för energidivisionen. Flera andra faktorer har också bidragit till vinstraset. Som en stor ökning av obetalda fakturor och sviterna av det omsusade nickelbedrägeri Trafigura har blivit utsatt för och som totalt har kostat koncernen nästan 580 miljoner dollar.

Trafiguras svaga resultat kom dock inte som någon överraskning. Liksom sina branschkollegor hade koncernen varnat för att den inte skulle nå topparna under 2022 eller 2023 i år, de två bästa åren någonsin för råvaruhandelsbranschen.