Tvångsarbete på Dior-fabrik

Italien står för 50 till 55 procent av världens produktion av lyxkläder och lädervaror. Foto: Arroser/Wikimedia Commons

Ett italienskt dotterbolag till det franska modeföretaget Dior, Manufacturers Dior Srl, har satts under rättsligt förvaltarskap under en period av ett år, då det framkommit att det förekommit tvångsarbete på arbetsplatsen.

Företaget lade ut sin produktion på underleverantörer till fyra kinesiska företag. Det rör sig om 32 arbetare i fabriker i och runt Milano som fått arbeta under "hygieniska och sanitära förhållanden som var under minimikravet" och de tvingades till och med sova på sin arbetsplats för att ha "arbetskraft tillgänglig 24 timmar om dygnet".

Diors moderbolag, LVMH, har avböjt att svara på Reuters och BFM Business frågor. Förra året slog domstolen i Milano till mot andra lyxföretag, bland annat ett italienskt handväskföretag och senast i april i år mot Armani Group. Sådana utredningar blir alltmer vanliga då de globala försörjningskedjorna skärgranskas av både konsumenter och investerare.  Italien ska enligt affärssajten Capital stå för 50 till 55 procnet av världens produktion av lyxkläder och lädervaror.

Källa: Capital