Prisjämförelse mellan elektriska och konventionella bilar – När uppnår Europa kinesiska nivåer?

Volkswagen har visat hur prismedvetna tyska konsumenter är genom en kampanj där de erbjöd ID.3 till ungefär samma månadsavgift som en Golf. Kampanjen visade att konsumenter är villiga att köpa elbilar om priset är jämförbart med bensindrivna bilar. Foto: VW

Elektriska bilar i Kina är i regel billigare än deras bensindrivna motsvarigheter, vilket har lett till en ökad försäljning av elektriska fordon i landet. Björn Noack, en partner hos Bain, har i en intervju med tyska AutomobilWoche betonat att prispariteten inom volymsegmentet redan har uppnåtts i Kina. Detta beror delvis på höga rabatter för elbilar, vilket i vissa fall gjort dem mer prisvärda än traditionella bilar.

I Europa och USA är situationen annorlunda. Bain rapporterar att en SUV i C-segmentet, oavsett drivmedel, kostar ungefär 18.000 dollar i Kina, medan motsvarande elbil i Europa kan kosta 46.000 dollar och en motsvarande bensindrivet fordon 35.000 dollar. I USA är prisskillnaden mellan elektriska och bensindrivna bilar ännu större.

Prisparitet i Europa fortfarande en bit bort

Enligt Noack kan prisparitet mellan elektriska och bensindrivna bilar förväntas i Europa mellan 2027 och 2030. Ett skäl till den långsammare anpassningen är de högre kostnaderna för batterier i Europa, där en 60 kWh-batteri kostar tyska tillverkare mellan 1000 och 2000 dollar mer än deras kinesiska motsvarigheter. Detta beror delvis på teknikval – kinesiska tillverkare använder i större utsträckning litium-järnfosfat – och delvis på en mer vertikal integration, ofta med direkt tillgång till råvaror.

Förbrukarnas prismedvetenhet och framtiden för elbilar i Europa

Framtiden för elbilars prisutveckling i Europa ser ut att starkt påverkas av både tekniska framsteg och politiska beslut, såsom eventuella nya subventioner eller skatteförändringar.

Sammantaget påverkar elbilars högre priser jämfört med bensindrivna bilar fortfarande köpbeteendet i Europa, men med tiden och med fortsatta förbättringar och kostnadsreduceringar kan elbilar bli ett alltmer ekonomiskt alternativ för fler européer.

Källa: Automobilwoche

 

 

 

 

4

 

 

 

ChatGPT