Slavauktion på viral video

Arkivbild utan sammanhang med den omtalade videon.

Afrikaner som säljs på auktion för att arbeta i gruvor i Kongo-Kinshasa? Ja, på sociala medier florerar en video som setts 16 miljoner gånger och tycks visa just detta. Videon med rubriken ”Afrikaner som säljer afrikaner” på engelska har emellertid visat sig vara så kallad ”fake news” och i verkligheten handlar det om en marinutbildning i Nigeria.

Videon är dock mycket övertygande då den visar ett hundratal nedsmutsade personer, stående i en grop och övervakade av att antal blåuniformerade personer.

Nyhetskanalen RFI har genomfört en så kallad ”verifiering” av videon och lyckats spåra den ursprungliga versionen, publicerad på TikTok 2023. Där hör man en kvinna prata yoruba, som är det officiella språket i Nigeria. Videon är publicerad av Institute of Transport and Management Technology (ITMT), en sjöskola i Nigeria.

Enligt RFI visar videon ett träningspass för eleverna. De blåuniformerade är kadetter. Nyheten publicerades först av amerikanen Alex Jones, som är känd för sina konspirationsteorier och därför dömts att betala miljardbelopp i skadestånd i ett annat ärende.