USA och Ukraina har till slut, efter många månader av förhandlingar, undertecknat det mineralavtal som Trump-administrationen ser som ett viktigt steg i de framtida samtalen med Ryssland om vapenvila.
Avtalet "signalerar tydligt till Ryssland att Trump-administrationen är engagerad i en fredsprocess centrerad kring ett fritt, suveränt och välmående Ukraina på lång sikt", sade finansminister Scott Bessent i ett pressuttalande.
Ukrainas ekonomiminister Yulia Svyrydenko bekräftade avtalet på sociala medier. I ett inlägg på X skrev hon: "Tillsammans med USA skapar vi en fond som kommer att locka globala investeringar till vårt land."
Man kommer också att inrätta en återuppbyggnadsfond, som förvaltas av Washington, genom vilken vinster kommer att kanaliseras.
Fonden är avsedd att stödja Ukrainas återuppbyggnad och kompensera för framtida amerikanskt militärt bistånd, framgår av utkastet till ett avtal.
Återuppbyggnadsfonden ska underlätta framtida samarbete inom energi- och resursutveckling, däribland gruvdrift och teknik. Kiev ser pakten som ett strategiskt steg mot sitt långsiktiga mål att gå med i Europeiska unionen – en fråga som Ukraina insisterade på att det inte få kompromissas med.
Enligt Reuters ger avtalet USA visserligen prioriterad tillgång till ukrainska naturresurser, men det skulle inte automatiskt ge Washington en andel av Ukrainas mineraltillgångar.
Avtalet kräver inte heller att Ukraina återbetalar tidigare militärt bistånd, vilket var ett tidigare krav.