Behovet av en utbyggd laddinfrastruktur ökar i och med att elfordonen blir allt fler och laddeffekterna ökar, men man måste också kunna koppla trafikens energibehov till elsystemet utan att överbelasta det.
Baltländerna slår sig fram och en betydande aktör på laddområdet är estniska Harju Elekter. De har representation och utrustning i både Estland, hela Baltikum och alla nordiska länder. Harju Elekter erbjuder stationslösningar och anpassade produkter för elektrifiering till elnätsbolag, industriella verksamheter, infrastruktur och större fastigheter, men även tunnelbanor och lokaltåg.
Men nu skulle det handla om e-mobilitet. Harju ha riktat in sig på AC-laddare då man tycker att det är effektivare för installatören och kräver mindre investeringar än DC, eftersom kunden inte behöver ersätta lika mycket i distributionsnätet. Dessutom är sådan utrustning lättanvänd och billig. Man riktar in sig på allt från små kunder till stora installationer i till exempel shoppingcenter, men installerar även ute på gator och i parkeringshus.
Standardmodellen av laddare för mindre parkeringsplatser levererar 22 kilowatt med en eller två laddportar och det finns modeller till exempel med eller utan LCD-display för att kunderna ska få det precis som de vill.
Det andra huvudområdet för Harju Elekter är försörjningsledet bakom e-mobiliteten, nämligen de transformatorstationer som matar laddarna. Kravet på laddeffekter bara växer och växer. Numera talar man om megawatt-laddare för större lastfordon. För några år sedan räknades 1,6 MVA som stort men numera är de 3,15 och 6 MVA som gäller.
Av Jörgen Städje
Harju Elekters distributionsskåp för laddstationer med stora effekter.