Behöver din verksamhet en ordningsvakt?

I en tid där trygghet blivit en allt viktigare konkurrensfördel, har frågor om säkerhet seglat upp som en naturlig del av ledarskap och HR-strategier. Inte minst i offentliga miljöer, större kontor, köpcentrum och evenemangsverksamheter är behovet av trygghet på arbetsplatsen mer påtagligt än någonsin. Att förebygga konflikter, skapa tryggare arbetsmiljöer och skydda såväl medarbetare som besökare är inte bara en säkerhetsfråga, utan en ledarskapsfråga. Men hur vet man egentligen om ens verksamhet behöver anlita en ordningsvakt?

Här är en checklista med sju tydliga indikatorer på att det kan vara dags att ta nästa steg i ert säkerhetsarbete och överväga professionella säkerhetslösningar.

  1. Har ni återkommande incidenter med hotfulla eller störande individer?

Ett av de tydligaste tecknen på att er verksamhet behöver en ordningsvakt är förekomsten av återkommande incidenter, allt från högljudda diskussioner till faktiska hot. Det är vanligt i miljöer med mycket extern kontakt, exempelvis receptioner, butiker, myndigheter eller evenemang med publik.

En ordningsvakt har utbildning och befogenhet att ingripa, avvisa eller omhänderta personer som stör den allmänna ordningen. Deras närvaro fungerar ofta avskräckande och kan vara avgörande för att undvika eskalering.

Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport Brottsutvecklingen till och med 2021 (2022) har utsattheten för hot ökat sedan 2015. Rapporten visar att utsattheten för hot låg relativt stabilt fram till 2014, men har därefter ökat bland både män och kvinnor. Även resultat från andra självrapportundersökningar visar en viss ökning de senaste åren. Antalet polisanmälda hot ökade mellan 2014 och 2016, men har därefter legat på en stabil nivå.

  1. Upplever personalen otrygghet i sin arbetsmiljö?

Psykologisk trygghet är en grundpelare för både produktivitet och trivsel. Om dina medarbetare uttrycker oro eller osäkerhet inför vissa arbetsuppgifter, arbetspass eller platser, då är det dags att agera. En ordningsvakt ökar tryggheten och minskar stressen hos personalen, inte minst under obekväma arbetstider eller i miljöer med hög belastning.

Att investera i säkerhetstjänster är inte en kostnad, utan ett sätt att förebygga sjukskrivningar, stressrelaterad frånvaro och personalomsättning.

  1. Har ni publika miljöer med stora flöden av människor?

Verksamheter som driver konferenser, köpcentrum, offentliga evenemang eller driver större kontorsfastigheter har ofta behov av ett proaktivt säkerhetsarbete. Ett högt människoflöde innebär både logistik och risk. Ordningsvakter kan ha en viktig funktion i att övervaka flöden, bistå vid utrymningar, hjälpa till vid olyckor och snabbt ingripa om situationer uppstår.

  1. Finns det lagkrav eller särskilda tillstånd som kräver närvaro av ordningsvakt?

Vissa verksamheter, särskilt inom nöjes- och restaurangbranschen, omfattas av krav på att ha ordningsvakter enligt tillstånd från polismyndigheten. Även företag som hyr ut lokaler för allmänna sammankomster eller arrangemang kan ha krav på sig att visa upp en säkerhetsplan där ordningshållning ingår.

Enligt Polismyndigheten fungerar ordningsvakter som ett komplement till polisen i arbetet med att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt främja trygghet. Den nya lagen om ordningsvakter, som trädde i kraft den 1 januari 2024, gör det möjligt att använda ordningsvakter på fler platser och till fler syften. Genom den nya lagen får ordningsvakter användas som ett komplement till Polismyndigheten för att medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet eller främja trygghet.

  1. Har ni tidigare varit med om incidenter där polisen behövt tillkallas?

Om svaret är ja, bör ni överväga att förstärka säkerheten innan det händer igen. Ordningsvakter har en tydlig gränsdragning i sina befogenheter, men kan hantera en rad situationer på plats och därmed avlasta polisens resurser. I bästa fall förhindrar de att en incident helt och hållet som inte kräver någon polisutryckning.

  1. Förväntar sig era kunder & samarbetspartners en hög säkerhetsnivå?

I många branscher är trygghet inte bara en hygienfaktor utan ett kundkrav. Exempelvis i fastighetsförvaltning, banksektorn och större IT-bolag är säkerhet en integrerad del av affärsrelationer. Att kunna visa upp ett aktivt säkerhetsarbete, exempelvis med ordningsvakter, signalerar professionalitet, ansvar och förmåga att hantera krissituationer.

  1. Har ni tydliga rutiner för hantering av hot och våld?

Även i verksamheter där riskerna är lågintensiva kan det vara avgörande att ha en tydlig beredskap. Om era interna rutiner för hantering av konflikter eller hotfulla situationer är otydliga eller svåra att följa upp, kan ett externt säkerhetsteam erbjuda både operativ trygghet och rådgivning.