Presenterar framtidens koldioxidneutrala fabrik

I sin anläggning i Lüdenscheid, Tyskland, visar ABB hur övergången till hållbar energi kan lyckas med hjälp av digital energistyrning. Med konceptet ”Mission to Zero” leder man övergången från fossila bränslen. Efter två års design- och konstruktionsarbete inom ramen för ”Mission to Zero” presenterar ABB nu sin första koldioxidneutrala produktionsanläggning i Lüdenscheid, Tyskland, med en solenergianläggning i drift. Den installerade ABB-tekniken kommer under soliga dagar att generera tillräckligt med el för att täcka 100 procent av fabrikens energibehov.

ABB erbjuder produkter och tjänster som på ett avgörande sätt bidrar till ökad hållbarhet inom industrin. Över hälften av ABB:s globala intäkter genereras genom teknik som motverkar orsakerna till klimatförändringarna. Målet är att öka andelen från 57 procent 2018 till 60 procent 2020.

– Med den toppmoderna anläggningen kan vi visa på fördelarna med ett system där alla delar är digitalt sammankopplade och styrbara. Det intelligenta systemet förbättrar energieffektiviteten, hållbarheten och resursbevarandet, vilket möjliggör en framtid med nollutsläpp för industrin och andra behov, säger Tarak Mehta, global chef för affärsområde Electrification på ABB.  

Anläggningen är ABB-koncernens första fabrik i världen som är koldioxidneutral och självförsörjande på energi. 

Med sina 3 500 kvadratmeter solceller som installerats över parkeringarna på företagets område kommer solcellssystemet att leverera cirka 1 100 MWh klimatneutral solenergi om året – vilket på ett ungefär motsvarar årsförbrukningen för 340 hushåll. I kombination med en kraftvärmeanläggning som drivs med dubbelt så hög energieffektivitet som ett kolkraftverk kan man generera omkring 14 procent mer energi än vad anläggningen behöver. Överskottet matas ut i det allmänna nätet och bidrar till regionens elförsörjning med hållbart producerad energi. För att täcka efterfrågetoppar hämtas grön kompletteringsenergi från energibolaget MVV Energie AG, som garanterar 100 procent koldioxidneutral produktion. 

Den tekniska kärnan i hela systemet i Lüdenscheid är det skalbara energistyrningssystem OPTIMAX® ur ABB:s energistyrningspaket ABB Ability. Den digitala lösningen ger konstant övervakning och optimal styrning av produktion, konsumtion och lagring av energin och arbetar i stort sett helt självständigt. Systemet lär sig självt och beräknar det optimala energiflödet med hjälp av dataförutsägelser och kompenserar för avvikelser i realtid.