Här finns Sveriges bästa förutsättningar för solenergi

Under fjolårets rekordsommar ökade potentialen för solenergi i Sverige med hela 13 procent. Det har fått var tredje svensk att överväga solceller, enligt en ny Sifo-undersökning. Vattenfalls Solindex visar att Sverige hade kunnat generera 11,7 miljarder kWh per år om alla villatak var försedda med solpaneler. Bäst potential för solenergi har Västra Götaland och Skåne län.

Sommaren 2018 var en av de soligaste som någonsin registrerats i Sverige. Enligt en ny Sifo-undersökning från Vattenfall har det fått 31 procent av svenskarna att överväga solceller. 

Vattenfalls Solindex visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om villataken runtom i landet hade solpaneler. Tack vare globalstrålningen i Sverige 2018 hade landets villor kunnat producera hela 11,7 miljarder kWh per år om de hade haft solceller på taken. Det är 13 procent mer än året dessförinnan och skulle med marginal räcka för att förse alla hus i Stockholm, Östergötland och Halland med energi för ett helt år.

– Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Vi på Vattenfall jobbar hårt med att öka medvetenheten. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol. Dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall.

Vattenfalls Solindex visar även att om samtliga villor i Västerbotten och Blekinge län får solpaneler på taken skulle länen producera ungefär lika mycket energi, trots Västerbottens nordliga breddgrader. Bäst potential finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län. 

– Vi har tagit fram Solindex för att visa hur bra förutsättningar Sverige har för solenergi. Vårt mål är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. I den omställningen hoppas vi kunna underlätta för svenskarna att leva och bo mer hållbart. Att uppmärksamma potentialen för solenergi är ett av flera steg i det ledet, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall.