ABB Robotics har lösningar för framtidens sjukhus

ABB kommer att lansera samarbetande robotar på medicinska laboratorier när det öppnas ett nytt hälsovårdscenter vid Texas Medical Centers, TMC, innovationscampus i Houston, Texas. Anläggningen blir ABB:s första dedikerade forskningscenter inom hälso- och sjukvård när den slår upp dörrarna i oktober 2019. ABB:s forskningsteam kommer att arbeta på TMC-campus med medicinsk personal, forskare och tekniker för att utveckla medicinska robotsystem, inklusive logistik och nästa generations automatiserade laboratorieteknologier.

Sami Atiya, chef för ABB-verksamheten Robotics & Discrete Automation, säger att ”nästa generations laboratorieprocesser som utvecklas i Houston kommer att snabba upp de manuella medicinska laboratorieprocesserna, minska och ta bort flaskhalsar i laboratoriearbetet samt förbättra säkerheten och enhetligheten. Detta gäller i synnerhet nya högteknologiska behandlingar som de cancerbehandlingar Texas Medical Center ligger i framkant med, behandlingar som idag kräver manuella och tidsödande testprocesser.”

ABB har analyserat ett stort antal medicinska laboratorieprocesser som i nuläget görs manuellt och uppskattar att 50 procnet fler tester kan utföras varje år med hjälp av automatisering. När robotar tränas att utföra repetitiva processer minskas behovet av människor som utför den typ av arbetsuppgifter som ofta leder till förslitningsskador.

ABB:s samarbetande robotar, som redan används i livsmedelslaboratorier runt om i världen, lämpar sig väl för medicinska anläggningar eftersom de kan köras utan säkerhetsstaket och fungerar säkert och effektivt tillsammans med människor. Robotarna utför en rad repetitiva, känsliga och tidskrävande moment som dosering, mixning och pipettering, liksom iordningsställande av sterila instrument samt påfyllning och tömning av centrifuger.

Houston är en fokuspunkt för global forskning inom medicinteknik och TMC:s innovationsekosystem är den idealiska platsen för ABB:s nya hälso- och sjukvårdscenter. Ett 20-mannateam från ABB kommer att arbeta på den nya 500 m2stora forskningsanläggningen som hyser ett automatiserat laboratorium och en robotutbildningsanläggning liksom möteslokaler för samutvecklingslösningar med innovationspartners.