Utländska investeringar ska kunna stoppas

Kinesiska intressen i en djuphamn i Lysekil eller ryska investeringar på Gotland och i Karlshamn. Alla är de exempel på utländska investeringar som kommit att ifrågasättas och som det varnats för den senaste tiden.

En ny EU-förordning röstades igenom tidigare i år om gemensamma regler för utländska direktinvesteringar, men det finns just nu ingen svensk lagstiftning som kan skydda företag från att hamna i utländska händer.

Vi har haft svenska myndigheter, inte minst Säpo, som framfört åsikter om att vissa investeringar som gjorts av utländska aktörer kan innebära en säkerhetsrisk för Sverige. Från regeringens håll anser vi att det är dags att utreda det här och att det behövs ett system. Utredaren måste kunna titta på ett system där vi kan stoppa investeringar som berör rikets säkerhet, säger Damberg.

Sten Heckscher utses

Sten Heckscher, före detta ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, har utsetts till utredare och slutbetänkandet ska lämnas senast den 2 november 2021.

För svensk del är det en balansgång. Å ena sidan vill man se utländska investeringar som främjar tillväxt och produktivitet.

Å andra sidan finns en säkerhetsrisk där det finns oro för spionage från utländska intressen.

Det måste göras ordentligt. Sverige är ett exportberoende land och vi har 600 000– 700 000 människor som jobbar i utlandsägda bolag. Det har också visat sig att de utlandsägda bolagen växer sig snabbare än de svenskägda så för svensk ekonomi är det viktigt att det blir ett öppet investeringsland, säger Damberg.

Avskaffades 1992

Från svenskt håll avskaffades lagstiftningen i frågan redan 1992, inrikesminister kommenterar det som "gamla synder" och "naivitet som nu blåst bort".

TT: Vilka länder är det främst ni tänker på i det här avseendet?

Regeringen pekar inte ut enskilda länder i det här uppdraget. Vi säger dock att man särskilt ska titta på och beakta om det finns statliga aktörer som agerar. Det är dock svårt i dag att veta vem som står bakom sådana här investeringar.

TT: Det här var ju ett vallöfte från Moderaterna. Varför lyfter ni först nu detta från regeringens sida?

Sverige har varit aktivt i Europa gällande ett granskningssystem. Vi vill dock veta hur det ramverket i Europa ska se ut för det är inom det som Sverige ska verka. Nu har vi bra samarbete och ger dessutom utredaren uppdrag att titta på de länder som liknar Sverige.