Teleoperatörer i Sverige har avtal med Huawei

Terje Pedersen/NTB/TT: Svenskbaserade operatörerna Tre och Telenor har avtal med kinesiska Huawei. Arkivbild.

Teleoperatörerna Tre och Telenor har avtal med kinesiska Huawei att sköta driften av delar av det svenska nätet från Rumänien, skriver Dagens industri.

Upplägget innebär risker, särskilt när hårdare bestämmelser kring det svenska data- och telenätet väntas träda i kraft i december, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Lagförslaget innebär att aktörer kan nekas tillstånd att driva nät om det innebär risker för den nationella säkerheten.

Jag känner inte till deras upplägg i detalj, men det är klart att det kan finnas risk med att du utkontrakterar verksamhet till andra länder, säger Anders Ygeman till Di.

Huawei har pekats ut som ett säkerhetshot med anledning av sina kopplingar till den kinesiska staten.

Tre och Telenor tecknade genom det samägda bolaget 3GIS avtalet 2016. Det innebär att delar av driften av det svenska 3G-nätet sköts av Huawei från bolagets verksamhet i Rumänien.

Telenor uppger att Huawei inte kan spåra mobilanvändare i Sverige genom avtalet men säger samtidigt att de ser över avtalet eftersom de under de kommande åren kommer att börja montera ned sitt 3G-nät. Enligt Tre ska dock nätet avvecklas först 2025.