Libanons regering viker sig för demonstranter

Hassan Ammar/AP/TT: Demonstranter som samlades i Libanons huvudstad Beirut på lördagen.

Beskedet kom när tusentals demonstranter hade samlats på lördagen i huvudstaden Beirut för en tredje dag av protester. Finansministern uppger, efter ett möte med premiärminister Saad al-Hariri, att inga höjda skatter eller avgifter finns i budgeten.

Dessutom lovar president Michel Aoun på Twitter att det ska bli en "betryggande lösning" på den ekonomiska kris som landet genomgår.

Kanske kan det lugna ilskan hos demonstranterna – som också retat upp sig på korruptionen. Beirut och andra delar av landet har de senaste dygnen sett krossade skyltfönster, brinnande bildäck och moln av polisens tårgas.

Nu tycks al-Hariri ha vikit sig – efter att först ha attackerat sina regeringspartner för att få dem att acceptera ekonomiska förändringar.

Frågan är bara vilka de långsiktiga följderna blir för det djupt skuldtyngda landets ekonomi. De senaste åren har Beirut försökt genomföra ekonomiska reformer för att få loss ett hjälppaket på 11,6 miljarder dollar i lån och stöd från internationella långivare. Men det har ännu inte betalats ut eftersom reformerna ännu inte genomförts.