Oro för EU-förslag om bostadsvärdering

Den europeiska bankmyndigheten EBA vill införa en standard för värdering av privatbostäder. Förslaget som EBA lagt fram innebär bland annat ett större inslag av manuell hantering än vad som används på den svenska marknaden i dag, vilket är något Bankföreningen reagerar på.

Ett krav som framställts är att man inte får förlita sig enbart på statistiska metoder. Vi i Sverige och i andra nordiska länder är väldigt kritiska till det, säger Johan Hansing.

I flera EU-länder, framför allt i södra Europa sker värderingen manuellt då det i många fall saknas statistik för bostäders värde. I Sverige är det däremot standard att bygga en bostadsvärdering bland annat på historisk data gällande försäljningar av jämförbara bostäder och värderingen kan ofta göras digitalt i stället för att banken ska skicka ut en person som gör värderingen manuellt.

Då blir det snabbt och billigt. Det gör att man väldigt snabbt kan få besked om man exempelvis kan öka bolånet med hundra tusen kronor för att kunna göra en renovering, säger Johan Hansing.

Som det funkar i dag måste alla EU-länder förhålla sig till de riktlinjer EBA beslutar om. Bankföreningen hoppas att EBA hörsammar synpunkterna på förslaget.

I stället för att anpassa kraven till något slags mellanläge i EU borde det vara upp till vart och ett av länderna att säga, att om man bara kan visa att man har bra och tillförlitliga metoder bör kan kunna tillämpa dem, säger Johan Hansing.