Ny global IoT-undersökning

Säkerhetsföretaget Intel Security släpper nu en omfattande undersökning kring sakernas internet, IoT, och det smarta hemmet. Undersökningen visar att 75 procent av de svarande tror att det smarta hemmet kan förbättra deras livskvalitet, där 00-talister är särskilt benägna att dela information om sig själva om de får betalt för det. 66 procent är emellertid fortfarande mycket bekymrade över säkerheten när det kommer till smarta prylar.

Undersökningen “Internet of Things and the Smart Home” baseras på 9000 tillfrågade spridda över olika åldersgrupper i fyra världsdelar. 

En majoritet av de tillfrågade, 61 procent, skulle dela personuppgifter som samlats in från deras smarta hem med företag i utbyte mot pengar, och 70 procent tycker att företag bör ge kuponger och rabatter till kunder i utbyte mot information om enhetsanvändning. Ungdomar födda på 00-talet är de som är mest bekväma med att få pengar, rabatter och kuponger i utbyte mot att dela beteendedata från sina smarta enheter, där 72 procent sade sig vara för utbytet om de fick rena pengar för det.

Tre fjärdedelar, 75 procent, av konsumenterna räknar med att se fördelar med att bo i ett smart hem. De produkter som flest överväger att skaffa sig är smart belysning, 73 procent, smarta köksapparater, 62 procent, och smarta termometrar och värmesystem, 60 procent. Mer än hälften av de svarande, 55 procent, tror sig kunna minska sina värmekostnader i hemmet med hjälp av smarta system.

Med de många möjligheter som det smarta hemmet genererar blir det allt viktigare att också tänka på det medföljande säkerhetsläckage som kan uppstå i och med våra smarta prylar, oavsett om det berör sådan information vi delar med vilje eller inte.

– Att hålla koll på om barnen kommit hem från skolan eller dubbelkolla att strykjärnet är avstängt från mobilen kan kännas väldigt betryggande. Men tryggheten grusas om samma vetskap når andra. Man vill ju inte att en inbrottstjuv ska kunna hålla koll på om man är hemma eller inte, eller om barnen är ensamma hemma. Det smarta hemmet är fantastiskt men det är viktigt att vi inte köper de smarta lösningarna rakt av utan att ställa frågor kring säkerheten. När det smarta hemmet görs rätt, kan säkerheten göra att vi får ut än mer av våra smarta prylar, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security i ett pressmeddelande.