Vestre vill skapa en grön och aktiv stad

För att skapa en grönare, mer hållbar och trivsam stadsmiljö har norska möbelproducenten Vestre tillsammans med Studio Oslo Landscape Architechts (SOLA) utvecklat, som en av de första i världen, en parklet som bygger på sex nyckelfärdiga moduler. Grundmodulen är ett parkettgolv som kan kombineras med fem olika moduler för att möta olika behov som finns i urbana miljöer. 

En vistelseplats eller mikropark – en så kallad parklet, är ett fenomen som startade i San Francisco 2010. Ofta placeras en parklet som en förlängning av trottoaren. Syftet är att skapa en mötesplats för människor i staden, en tillfällig installation som bidrar till en grönare och mer aktiv stad, där man kan njuta av solen, vänners sällskap och grönskan i en annars outnyttjad och betonggrå gatumiljö.

– Det som inspirerade oss i utvecklingen av Parklets 2.0 var behovet av att främja stadslivet. Gatorna är viktiga stadsområden som har potential att skapa liv i staden, något som ofta inte utnyttjas idag. Vårt mål är att skapa fler vistelserum för människor i staden och olika typer av funktioner, aktiviteter och möten, så att staden kan användas på nya innovativa sätt, säger Ashley Conn på SOLA.

Samtidigt som städerna växer och urbaniseringen ökar har Vestre en ambition att genom sin design utveckla funktionella och hållbara mötesplatser där man kan parkera cykeln, sitta ner och möta vänner. Förutom en vacker form, är lång livslängd och minsta möjliga belastning på miljön viktigt. Med Parklets 2.0 skapas tillfälliga vistelseplatser som kan användas för caféer, utställningsytor, cykelparkering eller som grönskande parker i det urbana rummet.

Vanligtvis används parklets på parkeringsplatser och plan mark men Vestre har vidareutvecklat idén och tagit fram en lösning som gör det möjlighet att nyttja även trottoarer och gångbanor med olika höjdnivåer, genom att låta grundmodulen stå på fyra ställbara fötter. Parklet 2.0 består av sex moduler som kan sammankopplas efter behov. Alternativen består av en grundmodul med bara golv, Café - en del med bord och stolar, loungedelen Mys, sittdelen Portal, Skog med planteringskärl och slutligen Cykel med cykelställ.

–  Med Parklet 2.0 kan vi skapa rum för sociala mötesplatser inne i stadskärnan där vi vanligtvis inte ser gröna mötesområden. Det skapas en öppen plats i världens alla städer för människor i olika åldrar och från olika kulturer, Jan Christian Vestre, vd på Vestre.

Parklet 2.0 finns idag installerat i Oslo, där den ingår som en del av stadens satsning för en bilfri stad.