Dicscgolfbanan i Järva nummer ett i världen

Varierad växtlighet, välhållna öppna ytor och fantastiska landskapsrum möter besökaren i Järva Foto: DiscGolfPark.

Järva DiscGolfPark i Stockholm är världens bästa discgolfbana. Fredagen 24 januari blev det klart efter två spännande veckor där en bana av världens tio bästa har presenterats per dag. Rangordningen baseras på över en miljon betyg som spelare runt om i världen har gett över 9000 banor registrerade på UDisc. 

UDisc är världens största discgolf-app och Professional Disc Golf Associations officiella app. 

Discgolfsporten blev förra året erkänd av IOC, internationella olympiska kommittén. Den är en snabbt växande rekreationssport, som till exempel i Finland gått om hockeyn i antalet utövare och nu är näst störst efter fotboll. Många av av de utländska besökarna på Järva kommer från just från Finland, som trots många nya banor ännu inte har någon i samma klass.

- Vi tackar UDisc för utmärkelsen, deras utmärkta jobb och alla spelare som besökte oss och gav oss högsta betyg, säger Mats Löf som skapat parkanläggningen tillsammans med sin bror Jonas Löf. 

- Nu har Stockholms stad fått Årets Park 2017 och världens bästa discgolfbana helt gratis. Ett bra sätt för stadens ledning att visa sin uppskattning vore att svara  på mina frågor. Jag har inte hört något sedan oktober. Snart börjar discgolfsäsongen som är Järvas 25 års-jubileum men ingen vet vad som ska hända, säger Mats Löf, Järva DiscGolfPark.

- Järvas position inom discgolfen kan jämföras med legendariska golfbanor som Augusta i USA eller S:t Andrews i Skottland, men de är bara för rika. Jag som tenstabo är stolt och tacksam över vår park här som är öppen för alla, säger Björn Erdal från nätverket Låt Parken Leva.

Låt parken leva är ett nätverk med talespersoner från alla stadsdelar runt Järvafältet som sprider kunskap och samlar opinion mot begravningsplatsförslaget "Öarna" i Järva DiscGolfPark. Nätverket bildades inför Järvaveckan 2018 och genomför bland annat en trädadoptionskampanj i parken. 

Målet är att rädda parken genom att få politikerna att flytta begravningsplatsen till en alternativ plats i närheten. Låt parken leva har tagit fram förslaget "Fred" på lämplig mark mellan Järva DiscGolfPark och Hästa gård. "Fred" är en värdig, vacker och tillgänglig begravningsplats till skillnad från kyrkogårdsförvaltningens "Öarna".

Nätverket arbetar för dialog och för att ansvariga politiker ska komma till Tensta, sätta sig in i planerna de beslutat om, och jämföra alternativen.