Yrkar på maxstraff i Falcon Funds-härvan

22 000 pensionssparare misstänks ha drabbats i härvan och skadan beräknas till motsvarande ungefär 230 miljoner kronor.

Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sade Jerker Asplund i slutpläderingen i Stockholms tingsrätt.

Att skadan är synnerligen kännbar för målsägaren, Pensionsmyndigheten, är något som bör beaktas vid bedömningen av målet, anser han.

Tre huvudmisstänkta – en 63-årig amerikan bosatt i Stockholm, en 42-årig svensk utvandrad till Malta och en svensk 57-årig kapitalförvaltare – bör enligt åklagaren dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

Alla tre tilltalades brottslighet har högsta och samma straffvärde, sade Jerker Asplund i slutpläderingen.

Åtta års fängelse

Maxstraffet är åtta års fängelse, vilket i det här fallet blir fängelse i sju år och nio månader eftersom åklagaren också yrkar näringsförbud för alla tre, samt utvisning för amerikanen.

Skälet till det att jag yrkar maxstraffet är att det handlar om en systematiskt iscensatt, sinnrik brottplan, och att det handlar om väldigt höga belopp, säger Jerker Asplund till TT efter pläderingen.

Åklagaren yrkar också att 42-åringen och 63-åringen, som misstänks ha varit hjärnorna bakom planen, solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de 230 miljoner kronor som pensionsspararna beräknas ha gått miste om.

Olika roller

Under slutpläderingen i tingsrätten framhöll åklagaren att de tre huvudmisstänkta haft olika roller som dock varit beroende av varandra för att få ihop brottsplanen.

Enligt åklagarens beskrivning har de tre samverkat för att köpa in dåliga värdepapper till pensionsfonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet i ett avancerat upplägg. Köpen, som skedde under 2012–2013, gjorde de brottsmisstänkta rika på pensionsspararnas bekostnad.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel om två miljarder kronor från en annan fond inom systemet genom ändring av pensionssparares fondval. De åtalade kom enligt åklagarna över personuppgifter genom köpet av ett kundregister.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse, för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.