Sävar Såg investerar i ny kantlinje

Ny kantautomat utrustad med USNRs BioLuma 2900L-sensorer. Foto: Sävar såg

Världens modernaste såglinje utrustas under året med en ny kantlinje från USNR. Norra Timber fortsätter därmed sin offensiva satsning vid Sävar Såg.

– Det är fantastiskt att vi redan nu har lyckats utveckla såglinjen så pass mycket att vi redan nu är i behov att nytt kantverk för att hålla jämn takt med hela produktionslinjen, säger Fredrik Samuelsson, sågverkschef vid Sävar såg.

2016 installerades en Catech 4000TS kantautomat från USNR, för att året efter följas upp med en helt ny bandsåglinje, även den från USNR. Men för att kunna ta hand om det ökade flödet av sidobrädor från såglinjen har Norra Timber nu tagit nästa steg och skrivit kontrakt med USNR för ytterligare ett Catech-system med en kapacitet på 57 brädor per minut.

– Vi har som mål att öka vår produktivitet med minst 6 procent varje år. Samarbetet med USNR har hjälpt oss att matcha våra mål och det har onekligen varit väldigt viktigt för oss. Allt i såglinjen behöver lira ihop för att vi ska komma upp i våra kubikmål och dit har vi lyckats komma nu, berättar Fredrik Samuelsson.

Denna kantautomat blir utrustad med USNRs BioLuma 2900L-sensorer, vilket betyder att man får den mest högupplösta profilskanning som marknaden har att erbjuda. Detta tillsammans med MillExpert optimeringssystem och det nyutvecklade klingkantverket 7100D med överliggande medsågande klingor gör att Sävars kantlinje blir den modernaste anläggningen i sitt slag. Allt beräknas vara i full drift i november.

– Vi ser en stor efterfrågan på våra kantlinjer både i Sverige och internationellt nu, säger Sälj- och marknadschef Christian Winlöf i en kommentar och fortsätter: Norra är en kund med stor kompetens inom sin organisation och som har tydliga önskemål, vilket sporrat oss att utveckla och förfina vår teknik.

Under vår- och sommar 2020 byggs en ny byggnad för kantverket men i investeringspaketet, på totalt 35 miljoner kronor, ligger också en två bandmaskiner från Fromm. De nya bandarna, som ska ersätta två gamla maskiner, pressar ihop och slår band runt virkespaketen. I sommar planeras bandarna installeras på justerverket och även denna investering är en viktig kugge för att öka kapaciteten ytterligare på Sävar såg.